provincie Noord-Brabant provincie gelderland provincie Limburg Nordrhein-Westfalen Interreg Deutschland Nederland EU
nieuws langs het spoor

Wandelweekend Duits Lijntje

Dit jaar vindt alweer de vijfde editie van Wandelweekend Duits lijntje plaats  tussen Haps-Mill-Volkel. Dit evenement zal het eerste weekend van oktober (3 en 4 oktober) plaatsvinden.
Tijdens dit weekend wordt een wandeling gemaakt over het oude spoortraject van het Duitse Lijntje, dat ligt in het natuurgebied tussen Wezel en Boxtel. De route loopt van De Steenakker in Haps via De Nieuwenhof in Mill naar De Steltenberg in Volkel en andersom. Om 11 uur zal de wandeling bij De Steenakker starten. Deze zal tot 17 uur duren.  De wandeling is gratis en zal in totaal (heen en terug) 24 kilometer lang zijn.

 

Aanpassingen aan fietsroute - Erratum Duits Lijntje

Er hebben enkele wijzigingen plaatsgevonden op de voorgestelde route langs het traject van het voormalige Duits Lijntje

> Lees meer

  

Informatiepanelen militair erfgoed Zeeland

Woensdag 23 april jl. zijn in de Trentse bossen twee informatiepanelen onthuld. Deze panelen zijn door de gemeente Landerd geplaatst bij de voormalige communicatiebunker en schietbaan van de vliegbasis. Behalve de cultuurhistorische waarde van beide objecten wordt met deze panelen ook de belevingswaarde voor recreanten in de Trentse bossen verhoogd.
> Lees meer

 

Oost-west verbinding voor plant en dier: ecologische verbindingszone rond het Duits Lijntje

Rondom het Duits Lijntje heeft de gemeente Boxmeer een ecologische verbindingszone (EVZ) gerealiseerd. Deze loopt van het Maasheggengebied naar de Vilt, via de Vilt door het landschap heen naar de Spoordijk (Duits Lijntje) en gaat aan andere zijde van de spoordijk verder naar de provinciale weg. Via een faunatunnel wordt aan de westzijde van de kern Oeffelt een verbinding gemaakt met het Maasheggenlandschap tussen Oeffelt en St. Agatha. Zo hebben dassen de mogelijkheid om via meerdere verbindingen van en naar het maasheggengebied te komen en naar de oude maasmeander de Vilt. De Spoordijk (Duits Lijntje) fungeert op deze wijze ook als een mooie oost-west verbinding voor plant en dier. De verbinding over de verschillende terreinen is circa 3,5 km.

 

Hoe leuk is Nederland?

Duits Lijntje is opgenomen in de Zoover ipad app 'Hoe leuk is Nederland'. De app is hier gratis te downloaden.

 

Nieuwe themaroutes verkrijgbaar

Nieuw zijn de themafietsroutes ‘Ontdek De Maashorst en Uden’ en ‘Vestingroute Grave – Ravenstein’. Deze kaarten leiden de fietser aan de hand van knooppunten door stad en land in deze gebieden.

> Lees meer

 

Overname tracé 

Het tracé van het Duits LIjntje in de kom van Veghel komt helemaal in handen van de gemeente Veghel. De gemeente telt bijna 113.000 euro neer voor de strook grond van de Zuid-Willemsvaart tot woonwijk 't Ven. ProRail houdt alleen het spoor van Boxtel tot het kanaal in bezit. Nu de gemeente het tracé in handen krijgt, kan er eindelijk ook werk gemaakt worden van restauratie van de overgangsinstallatie.

 

Glazen Boerderij Schijndel

De Glazen Boerderij (of Glass Farm) is een multifunctioneel gebouw en heeft een centrale ligging op de markt van Schijndel. Het idee van de glazen boerderij is dat men op afstand een boerderij ziet, zoals er altijd vele in de Schijndelse omgeving hebben gestaan. Wanneer men dichterbij komt ziet men dat de buitenkant van de boerderij gevormd wordt door geprint glas. 's Avonds wrodt de glazen boerderij van binnenuit verlicht. De Glazen Boerderij is een verzamelpunt voor winkels, restaurants, kantoren en een wellness-centrum. De Glazen boerderij is in januari 2013 geopend en vormt een leuke en praktische bezienswaardigheid op uw route langs het Duits Lijntje.

> Lees meer

 

Het camouflagespoor en Mariniersperron

Recent zijn er twee borden langs het Duits Lijntje geplaatst die u in informeren over het camouflagespoor en het Mariniersperron. Deze borden staan in het buitengebied, vlakbij bezoekerscentrum de Steltenberg. Het camouflagespoor ligt aan het spoorbaantracé bij de Trentsedijk (op de grens Uden/Landerd). Omdat men bang was voor luchtaanvallen op de munitietreinen die gelost moesten worden, werden deze gecamoufleerd. Het bord geeft hierover meer uitleg. Het Mariniersperron ligt aan de Houtvennen. Het informatiebord informeert u over de mariniers die na de Tweede Wereldoorlog moesten worden getraind, waardoor het verlaten vliegveld een marinierskamp werd, waar van november 1946 tot januari 1949 veel militairen hun opleiding kregen. 

 

"Spoor op Vleugels"

De Eindhovense Modelbouw Vereniging is een 75-jarige vereniging van amateurs, die op professionele wijze proberen hun modelbouwhobby uit te oefenen. Zij werken vanuit het museum Bevrijdende Vleugels in Best aan het project “Spoor op Vleugels”. Reeds gerealiseerd zijn de stations Gennep en Veghel aan het Duits Lijntje, en het spoor daartussen. In een later stadium wordt dit ook doorgetrokken naar Boxtel. Meer (bezoekers)informatie vind u op www.dse.nl/emv.

Tentoonstelling Modelspoorbaan Duits Lijntje

Vereniging Maasbuurtspoor bestaat uit ongeveer 40 enthousiaste leden met als hobby modelspoor. De naam van de vereniging herinnert aan de MAAS-BUURTSPOORWEG:¬ de tram van Nijmegen naar Venlo parallel aan de Maas. In de bijna 25 jaar van het bestaan van deze verenging hebben zij naam gemaakt met mobiele modelspoorbanen in Nederland en daarbuiten. 

De vereniging bouwde een aantal jaar geleden ook het station van Gennep na, zoals dit in gebruik was ten tijde van het Duits Lijntje. Het Spoorwegmuseum in Utrecht zal deze baan opstellen tijdens de manifestatie On Traxs! van 8 t/m 10 maart 2013. Daarnaast is deze baan te zien op onze jublieumtentoonstelling 5 en 6 oktober 2013.
Lees meer op de website www.maasbuurtspoor.nl 

WandelApp Duits Lijntje

We konden al fietsen langs het Duits Lijntje met de Fietsbelevingskaart maar nu kan je ook de mooie natuur en rijke  historie van het Duits Lijntje te voet beleven. Hiervoor is de WandelApp ontwikkeld. De App navigeert en informeert u langs de route en is te downloaden op uw smartphone. 

> lees meer

Brug over de Kendel geplaatst

10 juli 2012

Dinsdag 10 juli is de grensoverschrijdende fiets- en wandelbrug over de Kendel tussen Ottersum en Hommersum geplaatst. De komst van deze brug maakt het fiets- en wandelpad over het voormalig spoortracé van het Duits Lijntje helemaal compleet. Bekijk de video van over de Opening van de brug over de Kendel en de opening van het internationale project Duits Lijntje, samengesteld door ©Filmwerkgroep CMN.

> lees meer