provincie Noord-Brabant provincie gelderland provincie Limburg Nordrhein-Westfalen Interreg Deutschland Nederland EU
Kazematten

Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen. Vele kazematten van de Peel-Raamstelling zijn nog steeds bewaard gebleven. Enkele zijn door het oorlogsgeweld flink beschadigd. Dit is nog altijd zichtbaar. De kazematten zijn dichtgemetseld, maar bij een eventuele oorlog nog steeds bruikbaar.

Kazematten Mill
Op 10 mei 1940 zijn er bij deze verdedigingslinie hevige gevechten geweest. Het verhaal gaat dat vele soldaten zich niet over wilden geven en doorvochten tot de dood. Zelfs toen overgave in het gebied een feit was. De gemeente Mill en Sint Hubert doet er veel aan om de verdedigingslinie te bewaren en zichtbaar te houden. Zo is vlakbij de Asperges een kazemat uitgegraven en zijn de loopgraven teruggebracht.
Kazematten Oeffelt
De kazematten bij Oeffelt kennen een minder heldhaftige geschiedenis dan die bij Mill. Een team van Nederlands sprekende en in Nederlandse soldatenkleding getogen Duitsers heeft door middel van een list de kazematten weten te veroveren. De Duitsers hadden er namelijk alle belang bij de Maasbrug in tact te houden.
< Terug